10 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre masina ta

10 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre masina ta

Dupa ce iti cumperi o masina (fie noua, fie la mana a doua), primul lucru pe care doresti sa il faci este sa pornesti la drum si sa te distrezi! E normal, sa conduci o noua masina este o senzatie minunata si iti ofera senzatia de libertate.

Trebuie insa sa fim realisti si sa acceptam ca ne putem lovi de probleme mecanice la un moment dat.


Ca si proprietar al autoturismului, remedierea problemelor aparute este responsabilitatea ta, indiferent ca ti le rezolvi singur, indiferent ca apelezi la un ajutor specializat. Iar pentru ca autoturismul personal sa functioneze in parametri optimi cat mai mult timp, trebuie sa te asiguri ca mentenanta acestuia este efectuata corespunzator.

Dar care sunt elementele cheie ce trebuie luate in evidenta pentru ca masina ta sa fie mentinuta intr-o forma cat mai buna?

1. Sistemul de franare

Cel mai important lucru este sa poti opri masina in caz de urgenta! Problemele aparute in urma unei mentenante deficitare a sistemului de franare sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor din lumea intreaga. Daca observi ca franarea nu este una ok, daca pedala de frana „scapa in gol”, inseamna ca ai o pierdere de lichid de frana. Daca volanul iti vibreaza in timp ce franezi, sau masina tinde sa mearga infranata pe o parte, inseamna ca e o problema la sistemul de franare si trebuie sa remediezi problema cat mai urgent!


2. Directia

La fel ca si franarea, si directia trebuie sa fie intotdeauna pusa la punct. Daca ai un joc in volan de cateva grade, trebuie sa ajungi neaparat la un mecanic pentru a investiga cauza problemei. Volanul se roteste extrem de greu, desi autoturismul este echipat cu servodirectie? Inseamna ca ai problema ce trebuie vazuta si reparata de un mecanic cat mai urgent.

3. Uleiul de la motor

Este esential pentru a tine motorul curat, rece si uns corespunzator. Daca nu te asiguri ca ai suficient ulei in motor si daca nu inlocuiesti uleiul in baza recomandarilor facute de producator, poti uza prematur motorul, iar performanta acestuia va suferi in timp. Un schimb de ulei nu este un lucru costisitor si se poate face destul de rapid.

4. Alte fluide

Nu numai uleiul este important pentru ca masina ta sa mearga corespunzator. Mai trebuie verificat si lichidul de racire, lichidul de spalare a parbrizului, lichidul de frana si uleiul de servodirectie si transmisie. Pentru fiecare model in parte, in baza manualului de utilizare, se regasesc informatii cu privire la amplasarea vaselor care folosesc aceste lichide in interiorul masinii tale. Verifica acum nivelul acestora si, daca nu te aflii in plaja optima de functionare, cauta sa remedieze asta cat mai rapid.

5. Roata de rezerva

Desi din ce in ce mai putini producatori pun la dispozitie o roata de rezerva la o masina noua, este vital sa detinem o roata de rezerva pentru a iesi din impas in cazul unei pene. Asta pentru ca pe drumurile autohtone, nu te poti astepta intotdeauna la o perforatie mica a anvelopei pe care sa o poti rezolva cu kitul de reparatii pus la dispozitie de producatori. Asadar, asigura-te ca ai mereu o roata de rezerva in stare buna in portbagaj, si ca ai cricul si coarba la tine la orice drum (lung sau scurt).

6. Stergatoarele de parbriz

Par niste chestii banale? Da, insa gandeste-te cat de dificil ar fi sa conduci pe timp de noapte in timpul unor conditii meteo severe. Vizibilitatea scazuta este un alt factor principal al producerii multor accidente pe glob, asadar… nu mai par niste chestii banale, nu? 🙂

7. Presiunea in anvelope

Un alt lucru pe care soferii tind sa il neglijeze este presiunea in anvelope. O presiune scazuta in anvelope va cauza o uzura accentuata a acestora si vor necesita o inlocuire prematura. In acelasi timp, consumul de carburant va fi unul mai ridicat. La polul opus, daca presiunea in anvelope e prea crescuta, poate duce la o aderenta scazuta si o franare mai putin eficienta. In acelasi timp, la lovirea unor denivelari (sine de tramvai, gropi, etc) poate imprima uzura prematura asupra articulatiei masinii. Din acest motiv este esential sa mentii presiunea in anvelope asa cum recomanda producatorul.

8. Sistemul de iluminat fata / spate

Un alt aspect ce tine de vizibilitate: sistemul de iluminat; de-a lungul timpului luminile farurilor si a stopurilor tind sa isi piarda din putere sau sa apara diferite probleme la sistemul de iluminat. Daca nu esti vazut de ceilalti participanti la trafic pe timp de noapte, exista un pericol major de accident. Iar in situatia in care persoana cu care ai accident are o dovada video ca sistemul tau de iluminat nu functiona (corespunzator), vina iti va apartine in totalitate pentru ca nu ai remediat problemele in timp util.

9. Filtrul de aer

Un lucru pe care multi evita sa il schimbe pe motiv ca e o cheltuiala in plus este filtrul de aer. Cand filtrul de aer se imbacseste de praf si alte murdarii, motorul masinii incepe sa functioneze sub parametri intrucat nu se mentine un amestec aer-carburant corespunzator. Te intrebi vreodata de ce masina consuma deodata mai mult carburant decat o facea odinioara? Verifica daca nu cumva filtrul de aer este acum imbacsit de murdarie si depuneri de praf.

10. Amortizoarele (telescoapele)

Daca incepi sa simti o suspensie mult mai elastica sau auzi zgomote, troncaneli atunci cand treci peste denivelari, inseamna ca amortizoarele sunt uzate si e cazul sa le inlocuiesti pentru ca masina ta sa devina din nou confortabila. Ca sa nu spun ca schimbarea amortizoarelor uzate va preveni uzura altor componente ale autovehiculului tau.

Asadar, daca una sau mai multe dintre cele mentionate mai sus nu functioneaza corespunzator sau daca se doreste pur si simplu a sti care e starea masinii, contacteaza-ma pentru o programare.


Despre autor

Diag-Zone administrator

Pasionat de tot ce are 4 roti si un volan, efectuez diagnoze auto computerizate, mecanica auto, electrica auto si reparatii tip PDR pentru vehicule fabricate intre anii 1993-2021 la preturi corecte.