Ce se intampla cand cureaua de distributie cedeaza?

Ce se intampla cand cureaua de distributie cedeaza?

Dupa cum am scris in articolul anterior, cureaua de distributie este o piesa importanta si nu trebuie neglijata. Curelele de distributie neglijate ajung sa se rupa. Odata rupte, daunele motoarelor sunt majore.

Cureaua de distributie e fabricata din cauciuc, find un material natural si care cu timpul se intareste, pierzandu-si din proprietatile elastice.


Majoritatea producatorilor recomanda schimbarea curelei de distributie pe la 100.000 km. Unele pot rezista pana la 160.000 km. Este recomandat sa se verifice intervalul de schimbare al curelei in cartea masinii.

Ce se intampla cand cureaua de distributie s-a rupt?

Exista doua tipuri de motoare: cu interferenta si fara interferenta.

In general, atunci cand cureaua cedeaza daunele vor fi reprezentate de supape indoite, pistoane sparte, iar chiulasa va fi lovita sau chiar crapata.

In cazul motoarelor cu interferenta, daunele vor fi totale. Peste 70% din masinile din ziua de azi sunt cu interferenta.

Tehnologia de ultima generatie are si dezavantajele ei, pentru ca intr-un motor cu interferenta, pentru a reduce spatiul si pentru a usura motorul, supapele se misca in interiorul cilindrului si daca o supapa ramane blocata din cauza distributiei sarite, in mai putin de o secunda pistonul va lovi aceasta supapa, care in acel moment trebuia sa fie sus, in lacasul ei.


In acest moment pistonul crapa, bielele pot sparge carterul sau baia de ulei a masinii si in cele din urma motorul va fi distrus total, fara posibilitatea de a-l mai repara.

Pentru situatia in care motorul este unul fara interferenta, trebuie sa stii ca exista un spatiu liber intre supape si pistoane.

In cazul in care distributia sare pistonul va indoi supapa si aceasta supapa va lovi chiulasa. In acest caz trebuie sa schimbi supapa sau supapele indoite, trebuie rectificata chiulasa si eventul schimbat unul sau doua pistoane, insa motorul poate fi refacut.

Simptomele curelei de distributie defecte

Inainte de a ceda, cureaua poate sa scartaie, in cazul cel mai bun. Ea poate sa se rupa fara niciun semn in prealabil.

Ideal este sa inspectezi vizual cureaua o data la 60.000km. Poti sa o inspectezi tu sau un mecanic atunci cand ajungi cu masina in service la revizie.

Concluzie

Distributia masinii nu trebuie neglijata, asadar asigura-te ca este inlocuita la timp si cu o curea originala – in caz contrar ai de refacut un motor sau de cumparat unul nou.

De aceea, atunci cand cumperi o masina la mana a doua, se recomanda inlocuirea imediata a curelei de distributie, mai ales in cazul masinilor ce au peste 60.000 de km.

Daca nu esti sigur cand trebuie sa schimbi cureaua/lantul de distributie, verifica cartea masinii sau contacteaza-ma.


Despre autor

Diag-Zone administrator

Pasionat de tot ce are 4 roti si un volan, efectuez diagnoze auto computerizate, mecanica auto, electrica auto si reparatii tip PDR pentru vehicule fabricate intre anii 1993-2021 la preturi corecte.