Uleiul de motor este un produs consumabil necesar pentru orice autovehicul – fara acesta, masina nu ar functiona corespunzator.
Care este datoria uleiului in motor? Simplu: este un lubrifiant folosit pentru ungerea pieselor mobile din metal ale autovehiculului, pentru a impiedica degradarea rapida a acestora si pentru a curata motorul, in acelasi timp fiind util pentru a combate rugina si a raci motorul.
In cazul masinilor noi aflate in garantie, lucrurile sunt simple: de regula toti soferii isi duc masinile la service-ul de marca pentru efectuarea reviziilor periodice. Un motor rulat putin, fara uzuri, trebuie sa mearga cu uleiul indicat de producator, de multe ori fiind si un criteriu de baza pentru alegerea acestui ulei.
Insa nu toti soferii din Romania detin automobile noi si fara probleme care sa mearga exact ca in prima zi de folosire. Pentru aceste cazuri, uleiul folosit s-ar putea sa fie putin diferit, intrucat vorbim de un motor uzat, ale carui piese au inceput sa produca jocuri. Cu alte cuvinte, motorul poate functiona prost cu uleiul indicat initial de producator.
Uleiul se clasifica in mai multe categorii, dar aici le voi aminti pe cele mai importante:
- vascozitatea
- compozitia chimica
Vascozitatea
SAE (Society of Automotive Engineers) a implementat denumirea si numerotarea de astazi a vascozitatilor de uleiuri auto. Dar care este vascozitatea de care vorbim? Simplu: SAE 10-W30, ca exemplu.
Indicele SAE variaza de la 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 la 60 in prefixul denumirii. Prima parte din denumirea indicelui de vascozitate este formata din numerele 0..60 cu sau fara litera W.
Ce inseamna W? E acronimul de la Winter, adica iarna. Daca aceasta litera este inscrisa in denumire, inseamna ca prefixul acelei denumiri iti va spune vascozitatea in conditii de iarna. Mai este denumit si indicele de pornire a motorului la rece.
A doua valoare ne arata vascozitatea uleiului la cald. Mai exact, vascozitatea la 100 de grade Celsius. Cu cat este mai mare a doua valoare (exemplu 60), vorbim de un ulei care pastreaza vascozitatea la temperaturi ridicate. Asta inseamna ca este un ulei mai gros.
Uleiurile de tipul 0W-30, 5W-30, 10W-30 sunt uleiuri subtiri. Acestea sunt utile pentru temperaturi de la -20 la +100 grade. Daca am avea un ulei mai gros (20W-50) si am vrea sa pornim motorul iarna, acesta nu va avea deloc lubrifiere, intrucat uleiul nu este vascos la temperaturi mici. Asta inseamna pericol de uzura prematura a motorului, sau chiar distrugere.
Compozitia chimica
O alta clasificare a uleiurilor poate fi facuta in functie de compozitia chimica. Asta inseamna ca pot fi uleiuri minerale, semi-sintetice sau full-sintetice, sau daca sunt uleiuri mono-grad sau multi-grad. In momentul de fata vom gasi numai uleiuri multi-grad, insemnand ca au cel putin doua valori la care au fost testate: vascozitatea la rece si la cald.
Cele mai populare sunt uleiurile sintetice, deoarece sunt fabricate in totalitate in laboratoare, insemnand ca nu sunt uleiuri naturale sau minerale care sa fie extrase din produsele de rafinarie. Aceste uleiuri sintetice ofera cele mai bune calitati ale unui lubrifiant, deoarece vifeaza cu brio cererile unui ulei: lubrifiere, curatare, racire, compresie, anti-coroziune si au rol hidraulic.
Pentru cazul masinilor mai vechi, avand motoare rulate peste 100.000 kilometri, uleiul de motor este important. Daca pentru masinile noi, producatorul spune ca sunt necesare uneori si intervale de 20.000-25.000 kilometri intre schimburi, deoarece uleiurile contemporane isi pastreaza proprietatile pentru o perioada lunga de timp (aproximativ 5 ani), la masinile mai vechi motoarele trebuie sa fie ceva mai protejate.
In timp, orice motor incepe sa aiba uzura. Pentru un motor cu kilometraj cuprins intre 100.000 si 200.000 de kilometri, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa micsoram intervalele de schimb a uleiului la un interval cuprins intre 8.000-10.000 kilometri, astfel ne vom asigura ca in motor va exista mereu ulei proaspat iar piesele vor beneficia de o lubrefiere optima intotdeauna.
Daca discutam de masini mai vechi si rulate mai mult, pe langa intervalul de schimb redus la 10.000 kilometri, putem adopta si alte masuri de protectie, mai ales daca observam ca uleiul incepe sa dispara, daca masina incepe sa scoata fum sau daca devine mai zgomotos. Uzura mare, in unele cazuri, poate fi contracarata utilizand un ulei ceva mai gros. Ca sa exemplific, daca pana acum se utiliza un ulei cu vascozitate de 5W-30, putem sa folosim un ulei cu vascozitate 5W-40 sau chiar 10W-40. Uleiul mai gros va forma pelicule mai rezistente pe elemente, va etansa mai bine si va mai fi consumat de motor asa rapid.
Din pacate, multi soferi nu prea acorda atentie uleiului de motor si il schimba la intervale destul de mari, ceea ce este o greseala majora. Eu iti recomand sa schimbi uleiul cat mai des. Nu este o operatiune costisitoare si iti garanteaza un motor in stare buna pentru o perioada de timp cat mai lunga.
Asadar, pentru operatii de revizie auto, contactati-ma pentru o programare.
Despre autor